045 541 02 32
Menu

Cruises naar IJsland, veelzijdige natuurpraal en spectaculaire vulkaan landschappen

Info

Onze C&O Travel cruisespecialisten verzamelden voor u alle aantrekkelijke afvaarten naar IJsland. Wij selecteerden voor u al cruises vanuit Nederland (Amsterdam en Rotterdam) en daarbij ook de afvaarten vanuit Hamburg en Kiel.
Lees vooral onze handige IJsland cruise informatie zodat u uiteindelijk het juiste schip en de mooiste route kiest.

Bekijk hieronder ons unieke Ijsland cruise aanbod met combinatie cruises naar:

 • Groenland met volop natuurgeweld
 • Spitsbergen in de Noordelijke IJszee
 • Noorwegen en haar Noorderlicht aan de Noordkaap
 • Britse eilanden met Engeland, Schotland en Ierland
 • Grotendeels havens in IJsland
Havens
Cruise naar Akureyri in IJsland

Cruises naar Akureyri

Cruises naar Akureyri

Cruises naar Grundafjordur

Cruises naar Grundafjordur
Cruisehaven Isafjordur in IJsland

Cruises naar Isafjord

Cruises naar Isafjord
Uitzicht over de stad Reykjavik

Cruises naar Reykjavik

Cruises naar Reykjavik
Cruisehaven Seydisfjordur IJsland

Cruises naar Seydisfjordur

Cruises naar Seydhisfjordur
Foto

Impressies bestemmingen IJsland

 • Een geiser in Ijsland
 • Gletsjer ponies in Ijsland op het ijs
 • Gletsjer ponies in Ijsland op gras
 • Papegaaiduikers in Ijsland
 • Standbeeld van een vikingboot in Reykjavik
 • Mooi water in Reykjavik
 • Een besneeuwt gebied in Ijsland
 • Bekende kerk in Reykjavik
 • Winkeltje in Ijsland
 • Huisjes in Reykjavik
 • Reykjavik van bovenaf
 • Schaatsen op natuurijs in Reykjavik
 • Een geiser in Ijsland
 • Gletsjer ponies in Ijsland op het ijs
 • Gletsjer ponies in Ijsland op gras
 • Papegaaiduikers in Ijsland
 • Standbeeld van een vikingboot in Reykjavik
 • Mooi water in Reykjavik
 • Een besneeuwt gebied in Ijsland
 • Bekende kerk in Reykjavik
 • Winkeltje in Ijsland
 • Huisjes in Reykjavik
 • Reykjavik van bovenaf
 • Schaatsen op natuurijs in Reykjavik
Excursies - bezienswaardigheden

MYSTERIEUS IJSLAND, land van vuur en ijs

IJsland is een land waar u niet heen moet om veel ijs te zien- dat is er wel is met o.a. de langste gletsjer van Europa, maar lang niet zo veel als de naam doet vermoeden: een tiende van het oppervlak- maar wel voor een mysterieus landschap met ‘platte’ vulkanen, rotsen, vaak met mos begroeide lavavelden, fjorden, geisers en opborrelend warm water en stoom, en met 360.000 inwoners in hun eigen cultuur in een land dat 3 maal zo groot is als Nederland, en ook een land is van licht en donker: bijna 24 uur licht in de zomer en maar enkele uren daglicht in de winter (maar dan wel met het befaamde noorderlicht!).

Een land met veel folklore en tovenaars en elfen en trollen, in een hechte samenleving, geografisch op de splitsing van de aardplaten van Noord-Amerika en Eurazië.

Een land dus ook dat bekend is door zijn heetwaterbronnen (waarin de inwoners vroeger hun kleren wasten); nu wordt 90% van de gebouwen verwarmd met deze geothermische energie.

Een land voor natuur- en cultuurliefhebbers.
Er zijn natuurlijk tientallen bezienswaardigheden, die klein en intiem van aard zijn in de dorpen, en groter in de steden, maar vooral gelegen zijn in de natuur.
Bij elke aanlegplaats / haven biedt de rederij via het excursiebureau excursies aan. Het is goed te weten dat u – met een leuke voorbereiding thuis – ook zelfstandig trips kunt maken (of met lokale ondernemers die zich aanbieden bij de haven).
Zeker op IJsland moet u erover nadenken of het excursiebureau met uitleg meer biedt in de steden. In de kleinere gemeenten kunt u in de regel zelf heel veel leren over de levenswijze in deze gemeenschappen door met de inwoners contact te leggen. In veel gemeenten is men zo blij met uw bezoek dat de hele gemeenschap zich inzet voor uw leerzaam en aangenaam verblijf.

We zetten voor u de belangrijkste havens op een rijtje met een overzicht van wat u toch echt wel moet zien.

Reykjavik

Reykjavik is de noordelijkste van de wereld met ongeveer 120.000 inwoners met overdag vooral een cafécultuur met terrassen, met muurschilderingen, galerieën, slenteren langs de Laugavegur om te shoppen. Het woord betekent rookbaai (vanwege de dampen en stoom van de thermische bronnen in de omgeving), en de stad ligt net ten zuiden van de poolcirkel.

Haveninfo
De haven heet de oude haven, de vissersbuurt van vroeger die nu een uitgaansgebied is met veel gerenoveerde gebouwen en winkeltjes en het prachtige concertgebouw Harpa.
Soms leggen de schepen aan op de Skarfabakki Pier, die op 3 kilometer van het centrum ligt.

Bezienswaardigheden
Gulfuss (gouden waterval)
Een populaire en indrukwekkende attractie: een waterval in 2 trappen , haaks op elkaar, met een hoogte van 32 meter in de rivier Hvitá (witte rivier). Via een wandelpad kunt er op verschillende hoogten van genieten.
Blue Lagoon
Misschien wel de bekendste attractie: een geothermisch bad met een temperatuur van ongeveer 39 Celsius en blauw-groen water, dat door de ligging – niet ver van het vliegveld- erg populair is, maar …niet goedkoop (!) ..en erg druk bovendien. Het is door de inwoners aangelegd in het lavaveld met bronnen en is dus geen natuurlijk meertje.

Arbaer Folk Museum
U krijgt hier een goed beeld van de bewoners en bewoning in dit ruim opgezette openluchtmuseum.
Thingvellir National Park
Hier botsen de Euraziatische en Amerikaanse tektonische aardplaten in een indrukwekkend rotslandschap; elk jaar wordt de Almannagnascheur ertussen iets groter. Het riviertje daar loopt door in de Silfrakloof waar u kunt snorkelen en duiken.
In dit Unesco-park vergaderden de Vikingen al in 930.
Strokkur Geyser
Ongeveer elke 10 minuten spuit deze geiser hete stoom uit tot een hoogte van 30 meter. U vindt deze in een echt geisergebied waar vroeger dé Geysir (=spuiten) actief was met erupties tot 80 meter.

Hallgrimskirkja
Deze is gebouwd van basaltstenen, heeft de vorm van een geiser en u heeft het mooiste uitzicht over de stad en de streek als u met de lift in de toren naar boven gaat (74,5 m). Er is overigens ook nog de Domkirkjan in het centrum.

Reykjavik te paard, fiets of bus
En…u kunt de stad en de omgeving verkennen met een elektrische fiets in een groep, of zelfs te paard, en natuurlijk- zoals tegenwoordig in alle steden- met de hop on-hof off-bus die klaar staat bij de haven; en dan is er nu ook nog de verkenning met de tuktuk.
En…er is een botanische tuin, een natuurkundemuseum en een nationaal museum.

Isafjordur

Dit is de hoofdstad van de regio Westfjorden, de dunst bevolkte streek van het land (9600 inwoners op 9520 km2), en het dorp telt ongeveer 3500 inwoners. Het ligt in een bergachtige streek met soms ongeasfalteerde slingerwegen langs fjorden en bergen (aan drie kanten en de vierde is de zee) en heeft veel van de oudste gebouwen van het land.

Haveninfo
Grote cruiseschepen kunnen niet doorvaren tot in het haventje; het centrum ligt op loopafstand, met enkele winkels en een klein VVV (WiFi tegen betaling).

Bezienswaardigheden
De directe omgeving nodigt uit tot verkenningen wandelingen. En ook op enige afstand vindt u interessante bestemmingen.
Bolungarvik
De Holskirkja -kerk is meer dan 100 jaar oud (maar er stond al een kerk in 1200) en is prachtig gelegen op een heuvel.
Het Osvörmuseum: een gerestaureerd vissersdorp dat een beeld geeft van het leven een eeuw geleden.
Maritiem Museum
In Isafjordur in een huis uit de 18e eeuw laat het zien hoe het vissersleven was (en soms laat de curator u proeven van IJslandse verfrissingen).
Skudur
Hier ligt de oudste botanische tuin van IJsland met prachtige bloemen in het Arctisch gebied.
En…er is de Flateyrifjord, het Hornstrandir Natuurreservaat in Heysteri, én het eiland Virgur met 80.000 puffins.

Seydisfjordur

Seydisfjordur is een rustige vissers- en handelsplaats (700 inwoners), gelegen aan het einde van de gelijknamige 16 km lange kronkelende fjord en is dus omgeven door steile bergen (die in de winter twee maanden lang de zon tegenhouden). Het is een erg schilderachtig dorp door de vaak kleurrijke oude houten huizen.

Haveninfo
Er is een haven voor de vissersboten en voor de veerboten vanaf het Europese vasteland. Deze is voor veel cruiseschepen niet groot genoeg, maar met de tenderboot bent u wel direct in het centrum. Kleinere schepen leggen aan bij de Strandarbakki-pier, op 5 minuten van het centrum.

Bezienswaardigheden
Bláa Kirkja (blauwe kerk)
Hier worden in de zomer geregeld concerten gegeven.
Technologiemuseum
Kunstcentrum
Bioscopen
Puffinkolonie
En…u kunt er prachtige wandelingen maken, in de zomer misschien een van de vele festivals bezoeken.

Grundjarfjordur

Dit is een van de oudste dorpen van IJsland, gelegen op een schiereiland Snaefellnes, een nationaal park, ten noorden van Reykjavik. De ongeveer 900 inwoners leven er vooral van de visvangst. En u zult er zeker horen van de IJslandse sagen uit de 11e eeuw. Het ligt in een gebied van vulkanen, bergen en lavavelden.

Haveninfo
De vissershaven is helaas te klein voor cruiseschepen. Maar de tenderpier bij Midgardur ligt wel op loopafstand van het centrum.

Bezienswaardigheden
Bjarnarhofn Shark Farm
Als u die (met museum en kerk) bezoekt voor informatie over het fermenteren wordt u hakari aangeboden, een IJslandse delicatesse, die u met de lokale ‘borrel’ Black Death (brennivin) kunt verwerken.
Helgafell
Een heilige berg waar zich de oude Laxdlla-liefdessaga heeft afgespeeld.
Berserker Pad
U ziet er een enorm lavaveld dat lijkt op een verre planeet; het is belangrijk in de geschiedenis van de sagen.
Beidafjordur
Dit is een plaats om de boot op te gaan als u dolfijnen, walvissen, adelaars enz. wilt zien.
En…er is het meer toeristische dorpje Stikkisholmur, en Arnastapi met kliffen en veel vogels, en het visserdorpje Djupalonssandur.
En…misschien bieden de inwoners ook de passagiers van uw schip een gratis Vikingshow aan met zang en dans en hapjes.

Akureyri

Eigenlijk is deze stad (met 18.000 inwoners) de toegang tot het land van vuur en ijs, vulkanische kraters, lavavelden, watervallen en uitgestoten stoomwolken. En dat net onder de poolcirkel in een gematigd klimaat. Voor de IJslanders is het dé plaats. De stad ligt in een diep in het land insnijdende fjord (Eyafjordur).

Haveninfo
De haven voor cruiseschepen bij de Oddeyrarbryggia ligt op enkele honderden meters van het centrum.
Bezienswaardigheden
Godafoss Waterval
Dit is een van de mooiste en populairste attracties van het land. De canyon is uitgeslepen door de Skja’lfandafljo’t rivier. Hier besloot het parlement in het jaar 1000 dat IJsland christelijk moest worden.
Gletsjermeer Mývatn
Een uniek vogelbeschermingsgebied met een rijke vegetatie tussen de talrijke erupties van stoom en opborrelend warm water.
Art Museum
Dit is vrij nieuw (1993) en uniek, zo dicht bij de poolcirkel.
Mý vatn Natuur Bad
U móét hier een warm bad nemen in het geothermale natuurbad. Het water is bovendien gezond voor uw lichaam en het ontspant de geest. Heerlijk! (En lang niet zo druk en zo duur als Blue Lagoon).
Walvis Centrum in Husavik
U krijgt hier alle informatie over de geschiedenis van de walvis rond IJ sland en natuurlijk ook over het dier zelf.
Laufas openluchtmuseum
In dit in 1865 gebouwde museum vindt u de originele turfhuizen die een mooi beeld geven van het leven al in de 17e eeuw.
Botanische tuinEn….er is een botanische tuin (uit 1912), de Matthias-Jochemssonkerk (architectuur én glasramen), de Námaskarö Pas (borrelende modder en stoom én bijbehorende geuren).

spinner
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte van bijzondere cruises.
U kunt zich altijd afmelden van de Nieuwsbrief van C&O Travel. Zie ook ons privacybeleid.

ANVR SGR CLIA CLIA